L’obra Tenemos una okupa en el salón, escrita i dirigida per Aurora Garrigós, es va estrenar el passat dissabte 9 de novembre al Centre Cultural d’Onil amb una excel·lent resposta per part del públic. Les entrades es van esgotar amb antelació, deixant molts veïns intentant aconseguir-ne alguna a última hora. Aquest èxit posa de manifest la connexió del poble amb l’obra i l’estima que senten per Garrigós i el seu equip.
Es tracta d’una comèdia amb tocs de reflexió social, inspirada en una anècdota domèstica: mentre Aurora pintava l’habitació de la seua filla, tots els objectes van acabar al saló, “com a okupes”, recorda l’autora. Així va sorgir el títol i l’essència d’aquesta història que, amb humor, explora les relacions familiars i els reptes de la sobreprotecció. Garrigós, inspirada en la seua pròpia vida i en la relació amb el seu fill, que té síndrome d’Asperger, imprimeix un toc personal a l’obra.
Un equip divers amb experiència teatral
Joan Blanes, qui interpreta al pare de família, ha estat vinculat al teatre d’Onil durant anys, principalment amb el grup local Nosaltres. Després d’un llarg període sense pujar a l’escenari, Joan es va sumar a aquesta producció per tornar a gaudir del teatre al seu poble i treballar amb l’equip d’Aurora Garrigós. “Hem format un grup molt compacte i divertit,” comenta, destacant l’ambient positiu i la motivació que la directora ha generat al llarg del procés.
Yolanda Sabater, que interpreta la mare, valora especialment l’oportunitat de compartir escena amb actors que coneix bé i admira. “Aurora és una directora increïble. Ha sabut traure el millor de nosaltres,” afirma. Yolanda, que des de xiqueta considera el teatre com un “oasi”, ha treballat en diverses companyies, però Tenemos una okupa en el salón li permet complir el desig d’actuar al seu poble natal, Onil.
Humor i solidaritat com a motor de l’obra
A més de l’humor i la reflexió, l’obra també compleix una missió solidària, ja que part de la recaptació es destina a l’Associació Contra el Càncer d’Onil (Alccoiris). Per a Aurora i el seu equip, contribuir a una causa benèfica i sentir l’estima del públic ha estat molt gratificant. La directora destaca la connexió del públic amb la història, molts dels quals comentaven sentir-se reflectits: “És la vida mateixa,” deien alguns espectadors en acabar la funció. Així, l’obra retrata amb to de comèdia les complexitats de la convivència familiar.
Després de l’èxit a Onil, Tenemos una okupa en el salón es presentarà pròximament a Castalla en una funció especial per continuar donant suport a causes benèfiques.