El Convent de Montserrat d’Onil ha fet el primer pas cap a la seua rehabilitació gràcies al Pla Provincial per a la Recuperació del Patrimoni impulsat per la Diputació d’Alacant. Aquest històric edifici, datat de l’any 1540 i catalogat com a Bé de Rellevància Local, es convertirà en un nou punt estratègic cultural i social per a la localitat.
Aquesta primera fase del Pla Director, subvencionada amb 347.000 euros per la Diputació, ha permés la consolidació del claustre i de les cobertes per garantir l’estabilitat de l’edifici. Paral·lelament, a Tibi també s’ha finalitzat una fase de consolidació del castell, gràcies a una altra intervenció impulsada per la Diputació.
Visita de la diputada
El dimarts 11 de març, la diputada d’Arquitectura, Carmen Sellés, ha visitat el convent per a conéixer el resultat d’aquestes actuacions. Durant la visita, ha destacat la importància d’aquestes ajudes provincials per a municipis menuts que no disposen de prou pressupost per a assumir projectes d’aquesta magnitud.
“Estic encantada de la invitació de l’alcalde per a veure el resultat d’aquesta gran inversió de la Diputació en aquest convent. És meravellós veure com s’està consolidant i aquesta és només la primera pedra per a continuar treballant en la seua recuperació”, ha manifestat Sellés.
La diputada també ha subratllat que des del seu departament es continuaran llançant subvencions per a fer valdre el patrimoni de la província, destinant més de 900.000 euros per a projectes en diferents municipis. Per la seua banda, l’alcalde d’Onil, Jaume Berenguer, ha expressat la seua satisfacció amb el desenvolupament de la primera fase i ha recalcat la necessitat de continuar avançant en les pròximes etapes del Pla Director.
Inversió de 347.000 €
“Estem molt contents que la diputada haja pogut vindre a veure una obra que es va recepcionar en octubre. Parlem d’una inversió d’entre 350.000 i 400.000 euros entre la subvenció de la Diputació i l’aportació de l’Ajuntament. Ara el nostre objectiu és aconseguir més suport per continuar amb les següents fases, ja que la restauració completa requerirà una inversió de diversos milions d’euros”, ha explicat Berenguer.
A més, ha anunciat que es planificarà un dia de portes obertes perquè la ciutadania puga conéixer de primera mà l’estat actual del convent i els avanços que s’han fet fins ara. Segons ha apuntat l’alcalde, en converses amb gent propera a Eusebio Sempere i amb el grup de govern anterior, es va valorar la idea que el monestir puga convertir-se en un espai dedicat a exposicions. No obstant això, abans de definir els usos futurs, el principal repte és completar la restauració integral de l’edifici.