Biar arranca este cap de setmana, del 26 i 27 d’abril, el calendari d’actes previs a les festes de Moros i Cristians, amb una programació que inclou el Pregó de Festes, la presentació del cartell oficial i la revista, així com un concert de música festera.
Estes celebracions marquen el compte arrere cap al Dia de Sant Vicent Ferrer, el 28 d’abril, jornada clau en el calendari festiu local, i que dona pas als dies grans de les festes de Moros i Cristians, del 9 i el 13 de maig.
La programació començarà a les 7:30 hores amb el volteig general de campanes, seguit de la processó dels Combregars, una comitiva que acompanya al sacerdot en l’administració de la comunió als malalts i persones majors en els seus domicilis, i que forma part dels costums religiosos més antics del municipi. A les 11 hores se celebrarà el Primer Tro d’Arcabusseria. A partir d’eixe moment, els carrers s’omplin de pólvora fins que, a les 13 hores, les banderes portades per les abanderades i els sergents eixiran al carrer al costat de les autoritats civils i festeres i la Societat Unió Musical de Biar.
Pregó i concerts
El Pregó de Festes se celebra el dissabte a l’auditori de la Casa de Cultura, on el sacerdot biarense Francisco Javier Colomina Campos serà l’encarregat de pronunciar el discurs inaugural que obri oficialment el calendari festiu. Durant el mateix acte es presentarà el cartell anunciador de les festes, obra de l’artista local José Miguel Francés Molina, i la revista oficial, que inclourà col·laboracions, imatges d’arxiu i articles sobre la història festera de la localitat. El diumenge 27 d’abril, la música serà protagonista amb la celebració del XL Concert de Música Festera, a càrrec de la Societat Unió Musical de Biar, sota la direcció de Santiago Rodríguez Perpinyà.
El programa inclou estrenes com la marxa Juan, el Rubí, composta per Josep Perpinyà Ferriz, i comptarà amb la col·laboració especial de la Colla La Bassa La Vila, que intervindrà en algunes peces. Les composicions Edetania, d’Iñaki Lekumberrri; El Barranc del Sinc, de Rafael Pascual Vilaplana; i Adrià, de Mario Roig, seran interpretades pels seus propis autors.
A la vesprada se celebrarà un acte religiós dedicat a la Mare de Déu de Gràcia, amb l’Anunciació i Felicitació Sabatina en el santuari, on es presenten els majordoms, muleteros i anderos de la patrona. La programació prèvia continuarà l’1 de maig amb el XV Concert de Música Festera de la Colla de Dolçaines i Tabals La Bassa La Vila de Biar, dirigida per Jordi Sempere Azorín.
El repertori, dividit en dos blocs, inclourà pasdobles, marxes mores, cristianes i una peça de ballet, i estrenarà la marxa mora Temps de Batre, del compositor Josep Perpinyà Ferriz.
La segona part comptarà amb el suport instrumental del grup de metalls de la Societat Unió Musical de Biar. En esta s’estrenarà el Pas Masero Aralí Asle, d’Iñaki Lekumberrri. Estes dos obres seran dirigides pels seus autors.