Dins de la commemoració del centenari del naixement de l’artista alacantí Eusebio Sempere, l’IVAM (Institut d’Art Modern), en col·laboració amb el MACA (Museu d’Art Contemporani d’Alacant), planteja una exposició sobre Eusebio Sempere circumscrita a la seua estada a París. Este període al país veí s’estén de principis de 1949 a gener de 1960. La mostra estarà activa fins al 9 de juny.
Durant eixa època, malgrat el seu èxit, Sempere viu temps difícils. Així i tot realitza dos sèries importantíssimes en la seua trajectòria. D’una banda, la sèrie de gouaches sobre cartolina, els anomenats ‘gouaches de París’. Per un altre, els relleus lluminosos, que són una sort d’artefactes amb instal·lació elèctrica que simulen el moviment a través dels diferents plans il·luminats alternativament on es retallen les formes geomètriques. Els relleus lluminosos constituïxen una de les aportacions més importants d’Eusebio Sempere al moviment òptic i cinètic.
A París, Eusebio Sempere construïx un univers de relacions personals i artístiques que són la base de la seua personalitat i que condicionen el seu tarannà per sempre. Les seues amistats en el Col·legi d’Espanya, Eduardo Chillida, Pablo Palazuelo, Salvador Victoria, Lucio Muñoz i els valencians Daure Balaguer o Vicente Castellano. Relacions amb la Galeria Denise René i els artistes geomètrics Vasarely, Arp, Schoffer, Soto, Nebot i Mortensen, etc. Contactes amb artistes de les avantguardes com Kandinsky (a través de la seua viuda Nina Kandinsky), Braque (a qui visitava en el seu estudi) o Julio González, al qual coneix a través de l’amistat amb la seua filla Roberta. També pertany a este període l’aprenentatge de la tècnica de la serigrafia en el taller de Wifredo Arcay. Loló Soldevilla, pintora cubana i agregada cultural de l’Ambaixada de Cuba a París, va ser un altre dels vincles que introduïx a Eusebio Sempere en els cercles artístics de la capital francesa.
Tot l’expressat anteriorment es reflectix en la gran quantitat de documentació conservada i que pot observar-se en l’exposició: àlbums de retallades, textos de l’artista, premsa, fotografies, conjunts epistolars extraordinaris, correspondència amb família, artistes, crítics, etc.